Lesmateriaal groep 2

De kinderen gaan de natuur ontdekken in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het avontuur bestaat uit een wandeling van een kilometer en 6 opdrachten waarin één thema centraal staat: bodemdiertjes. De wandeling begint en eindigt op het parkeerterrein van het Bezoekerscentrum (ook wel Buitencentrum genoemd).

De kinderen worden verdeeld in (maximaal) 5 groepjes en krijgen per groepje een rugzak mee. In deze rugzak zit alles wat nodig is voor de opdrachten. De hele klas wandelt gezamenlijk de route. Samen met de gids gaan de kinderen op zoek naar bodemdiertjes. Omdat ze vaak heel klein zijn en ze zich goed kunnen verstoppen is dat nog niet zo eenvoudig. Maar gewapend met lepels, loepjes en ander handig materiaal gaat het vast lukken!

Op 6 verschillende plekken voeren alle groepjes tegelijkertijd dezelfde opdracht uit. Als de tijd erop zit stopt ieder groepje de eigen spullen weer in de rugzak en wordt de ontdekkingstocht vervolgd. (Als er iets kapot is gegaan of toch helaas zoekgeraakt, meld het dan even aan de gids). Tip voor de begeleiders: de diertjes die bij opdracht 1 worden verzameld kun je het best bewaren en meenemen in de verschillende loeppotjes. De pissebedden, regenwormen, spinnen en slakken kunnen bij de volgende opdrachten nog goed van pas komen!

Hier te downloaden: Er is door IVN een prachtig boekje gemaakt waarin alle opdrachten uitgebreid staan beschreven. Daarnaast is er een docentenhandleiding voor de leerkrachten geschreven waarin belangrijke handreikingen en achtergrondinformatie zijn opgenomen.