Lesmateriaal groep 2

De kinderen gaan de natuur ontdekken in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het avontuur bestaat uit een wandeling van ongeveer een kilometer en verschillende opdrachten waarin één thema centraal staat: bodemdiertjes. De wandeling begint en eindigt op het parkeerterrein van het Bezoekerscentrum (ook wel Buitencentrum genoemd).

De kinderen kunnen verdeeld worden in (maximaal) 5 groepjes en krijgen dan per groepje een rugzak mee. In deze rugzak zit alles wat nodig is voor de opdrachten. De hele klas wandelt gezamenlijk de route. Samen met de gids gaan de kinderen op zoek naar bodemdiertjes. Omdat ze vaak heel klein zijn en ze zich goed kunnen verstoppen is dat nog niet zo eenvoudig. Maar gewapend met lepels, loepjes en ander handig materiaal gaat het vast lukken!

Op verschillende plekken in het bos voeren de kinderen een opdracht uit. Als de tijd erop zit worden de spullen weer in de rugzak gestopt en wordt de ontdekkingstocht vervolgd. (Als er iets kapot is gegaan of toch helaas zoekgeraakt, meld het dan even aan de gids)

Hier te downloaden: Er is door IVN een prachtig boekje gemaakt waarin alle opdrachten uitgebreid staan beschreven. Daarnaast is er een docentenhandleiding voor de leerkrachten geschreven waarin belangrijke handreikingen en achtergrondinformatie zijn opgenomen. Ook is hier de zoekopdracht die de kinderen op school krijgen, te downloaden.

Vooraf

Voorafgaand aan het bezoek aan het bos krijgen de kinderen een zoekopdracht: kunnen ze kleine beestjes vinden op het schoolplein? Vooral pissebedden, maar eventueel ook andere beestjes kunnen in potjes worden meegenomen als ze naar het bos gaan. Daar zijn loeppotjes en misschien zelfs een microscoop waarmee ze de beestjes in detail kunnen bekijken.