Leren over duurzaamheid: groep 7 Afval en recycling

We weten het allemaal: kunststof is overal. Maar wat is kunststof eigenlijk? Waar wordt het voor gebruikt, hoe wordt het gemaakt? Wat het allerbelangrijkste is: hoe kun je kunststof duurzaam hergebruiken?

Daar weten ze over mee te praten bij Oosterwolde Plastic Industrie (OPI) in Oosterwolde. De grondstof die ze hier gebruiken voor het produceren van kunststof flexibele verpakkingen zoals vuilniszakken en tijdschriften-folie bestaat uit gerecycled materiaal. Het bedrijf laat de kinderen zien hoe deze plastics worden geproduceerd door ze rond te leiden in de verschillende productieruimtes en magazijnen.

Maar daarnaast worden de kinderen zelf aan het werk gezet. Ze doen bijvoorbeeld een ‘escaperoom’ spel waarbij ze veel informatie die ze hebben gekregen over kunststof opnieuw voorbij zien komen. 

Natuurlijk wordt er ook ingegaan op het probleem van zwerfafval. De kinderen worden aan het denken gezet over de enorme impact op het milieu, op dieren maar uiteindelijk ook op de mens. Wat kunnen ze zelf doen?

“Minder afval. Wat doe jij?” is ook het uitgangspunt van de afvalcoach van Omrin die aansluitend op het bezoek aan OPI op school komt. Hierbij gaat het niet alleen over het verminderen van zwerfafval, maar ook over hoe belangrijk het is om afval goed te scheiden. Want je wil toch niet dat je het afvalplastic niet meer kunt hergebruiken omdat het in aanraking is gekomen met groen afval? Dan kunnen er geen plastic korrels meer worden geproduceerd die OPI gebruikt om nieuwe verpakkingen van te maken…

Kunstlessen