Leren over duurzaamheid: groep 7 Afval en recycling

We weten het allemaal: kunststof is overal. Maar wat is kunststof eigenlijk? Waar wordt het voor gebruikt, hoe wordt het gemaakt? Wat het allerbelangrijkste is: hoe kun je kunststof duurzaam hergebruiken?

Daar weten ze over mee te praten bij Oosterwolde Plastic Industrie (OPI) in Oosterwolde. De grondstof die ze hier gebruiken voor het produceren van kunststof flexibele verpakkingen zoals vuilniszakken en tijdschriften-folie bestaat uit gerecycled materiaal. Het bedrijf laat de kinderen zien hoe deze plastics worden geproduceerd door ze rond te leiden in de verschillende productieruimtes en magazijnen.

Maar vooraf worden de kinderen zelf aan het werk gezet. Dat doen ze tijdens hun bezoek aan het Biosintrum, het kenniscentrum voor een biobased economy, waar ze aan de hand van een ‘escaperoom’ spel veel informatie krijgen over kunststof en het recyclen van afval. 

Natuurlijk wordt er ook ingegaan op het probleem van zwerfafval. De kinderen denken na over de enorme impact op het milieu, op dieren maar uiteindelijk ook op de mens. Wat kunnen ze zelf doen?

“Minder afval. Wat doe jij?” is ook het uitgangspunt van de afvalcoach van Omrin die voorafgaand aan het bezoek aan het Biosintrum en OPI op school komt. Hierbij gaat het niet alleen over het verminderen van zwerfafval, maar ook over hoe belangrijk het is om afval goed te scheiden. Want als bijvoorbeeld plastic en groenafval bij elkaar komen dan kan het plastic niet meer worden gerecycled. Dus geen plastic korrels voor OPI om nieuwe verpakkingen van te maken…

En over groenafval gesproken.. Hoeveel kilo koffiedik zal er dagelijks in Nederland worden weggegooid? Zonde! Want je kunt er ook heerlijke eetbare paddenstoelen op kweken. Dat is een idee waar Fryslân Fungies gebruik van heeft gemaakt. Ze bedachten de FungiFarm, een compacte kwekerij van oesterzwammen. Het Biosintrum heeft zo’n FungiFarm in huis gehaald. Hier wordt koffiedik verzameld en een begin gemaakt met de paddenstoelen kwekerij. De voorbewerkte kweekemmer hoeft alleen nog maar worden opgehaald zodat de kinderen in levende lessen aan de slag gaan met de oesterzwammen. Zo leren ze dat afval verminderen en voedsel produceren heel goed samengaan!

Kunstlessen