Lesmateriaal groep 1

De kinderen gaan de natuur ontdekken in Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het avontuur bestaat uit een wandeling van ongeveer een kilometer en verschillende opdrachten waarin één thema centraal staat: sporen in de natuur. De wandeling begint en eindigt op het parkeerterrein van het Bezoekerscentrum (ook wel Buitencentrum genoemd).

De kinderen kunnen verdeeld worden in (maximaal) 5 groepjes en krijgen dan per groepje een rugzak mee. In deze rugzak zit alles wat nodig is voor de opdrachten. De hele klas wandelt gezamenlijk de route. Onderweg vertelt de gids iets over het bos en de dieren die er wonen. Maar natuurlijk ook over de sporen in het bos! Die zie je niet zo snel als je niet weet waar je naar moet kijken…

Op verschillende plekken in het bos voeren de kinderen een opdracht uit. Als de tijd erop zit worden de spullen weer in de rugzak gestopt en wordt de ontdekkingstocht vervolgd. (Als er iets kapot is gegaan of toch helaas zoekgeraakt, meld het dan even aan de gids)

Hier te downloaden: Er is door IVN een prachtig boekje gemaakt waarin alle opdrachten uitgebreid staan beschreven. Daarnaast is er een docentenhandleiding voor de leerkrachten geschreven waarin belangrijke handreikingen en achtergrondinformatie zijn opgenomen. Ook is hier de geur-opdracht die de kinderen op school krijgen, te downloaden.

Vooraf

Als voorbereiding voor het bezoek aan de bos doen de kinderen een eenvoudige opdracht in de klas:

De zintuigen worden in het bos volop aangesproken. Om de kinderen alvast daarmee vertrouwd te maken voeren ze een geur-opdracht uit: laat de kinderen eerst aan een potje met koffie ruiken. Vervolgens worden 6 verschillende sokken opgehangen met daarin sterk ruikende stoffen. (bijvoorbeeld: een lavendel waszakje, knoflook, pepermunt, cacao, thee en natuurlijk ook koffie). In welke sok zit de koffie?